miercuri, 3 aprilie 2013

Din scrierile lui Sant Kirpal



Unul din obiceiurile cele mai rele este criticarea altora. Toate virtutile, pe care trebuie sa le urmam intr-o viata corecta, sint bune dar cea mai importanta este: a nu rani in gind! Aceasta poate deveni un obicei zilnic, caci este prezent in noi in stare dormanta. Chiar daca avem si altfel de ginduri, aceasta virtute actioneaza in mod constient sau inconstient si mai repede sau mai tirziu va iesi la suprafata. De aceea se spune ‘Trecutul apartine trecutului” – iertati si uitati ca sa nu dati ocazia formarii gindurilor rele, caci altfel este inevitabil ca sa apara consecintele acestor ginduri rele. Voi sinteti cei care pierd astfel caci va cumulati astfel noi si noi karme/probleme. Acesta este modul in care un adevarat Maestru isi incurajeaza discipolii, ca sa isi modifice obiceiurile, pina cind se mai poate.

Trebuie sa acceptati ca si o realitate ca sinteti Divini din toate punctele de vedere si sinteti la cirma destinului vostru, care este plin de posibilitati inaltatoare. Nu trebuie decit sa va straduiti sa va schimbati in bine, si apoi trebuie sa va tineti de propriile promisiuni/decizii. Toate celelalte se vor intimpla de la sine, caci Puterea Divina va sta la dispozitie si va ofera ajutor, binecuvintare si protectie.

Cu cit mai mult ne straduim sa ne inlaturam slabiciunile prin autocontrolul zilnic, cu atit mai multa binecuvintare vom primi de la Dumnezeu/Sursa. Rabdarea si compasiunea sint virtuti nobile iar intelegerea corecta este baza tuturor bucuriilor. Si nu trebuie sa va faceti griji din cauza karmelor trecute sau mai noi caci daca va observati in mod constient si in permanenta comportamentul atunci in anumite situatii de viata in care va apare posibilitatea de a alege intre o reactie impulsiva sau dimpotriva o reactie constienta veti putea alege calea mai inteleapta.

Oamenii ar trebui sa evite cele cinci „pacate“ : dorinta, minie, lacomie, pasiune oarba si mindrie, iar in locul lor sa dezvolte virtuti precum : buna credinta/veridicitate, castitate, a nu rani, Iubire neconditionata si slujire dezinteresata. Calea ce duce spre imbogatire si calea spre Dumnezeu sint foarte indepartate una de cealalta. Nu poti alege decit una din cele doua : si alegerea ii apartine fiecaruia in parte. Firea omului leaga, pe de o prate corul de suflet, iar pe de alta corpul de lumea exterioara cu toate posibilitatile/comorile ei. Asa ca in mod logic trebuie sa luam o deczie intre aceste doua posibilitati. Cind zarurile vor fi aruncate, va trebui sa ne concentram eforturile spre a ne atinge scopurile oricare ar fi acestea. Cu alte cuvine un constiincios cautator al Adevarului isi va reorienta intreaga sa viata : ce maninca, ce bea, cum gindeste, cum actioneaza, cum si ce simte samd.

Acesta isi va elimina pe rind toate dorintele nesanatoase si neimportante din firea/temeperamentul sau pina va atinge din nou starile caracteristice copiiilor : castitatea si simplitatea. Daca va dezvoltati receptivitatea : de la inima la inima, atunci il veti putea realiza pe Dumnezeu. Daca aveti un minim de receptivitate in inima atunci Maestrul va va putea proteja/stopa atunci cind sinteti in pericol de a face pasi gresiti. In interesul unei evolutii spirituale discipolii ar trebui sa aiba o viata disciplinata / reglata exact : un singur lucru deodata – si acest singur lucru facut cu o atentie concentrata si plini de devotament. Aceasta inseamna sa iti tii Casa in ordine.

Un gind de bunatate va atrage tot binele din Univers pe cind un gind rau produce un ciclu negativ care va atrage toate relele din atmosfera. Un simbure de Mango va atrage din pamint tot ce este dulce pe cind un simbure de piper va atrage tot ce este amar. Ambele plante sint insamintate pe aceeasi parcela de pamaint dar vor atrage elemente diferite de la mama natura. Una este dulce iar cealalta amara. Aceasta este legea universala. Inima umana este pamintul iar gindurile bune si rele corespund celor doua plante care vor creste prin ingrijirea corespunzatoare. Ca urmare voi trebuie sa va alegeti cele mai nobile virtuti si sa le cultivati in viata voastra, caci numai asa la momentul oportun veti putea avea o recolta corepsunzatoare. In anumite limite sinteti liberi si prin munca asidua, traind corect, si disciplina puteti profita de aceasta libertate. Invatati sa va saditi in subconstient ginduri nobile si sa le hraniti cu incredere de sine, decisivitate, harnicie si flexibilitate. Nu va lasati doboriti de comoditate, niciodata sa nu faceti asta. Fiti fideli principiilor inalte ale vietii caci numai asa in momente de rascruce veti putea face alegerile corecte.

Misticii tuturor traditiilor au subliniat mereu necesitatea unei implicari totale. Crucea pe care Iisus le cerea discipolilor sa o poarte zilnic “in spate” era sacrificarea egoului, a sinelui mic. In fiecare actiune, cu fiecare cuvint si fiecare gind EGOul incearca sa ne controleze si daca cautatorul Adevarului vrea sa iasa invingator trebuie sa fie pregatit sa isi “sacrifice” fiecare moment. A pacatui este omenesc dar a ramine in greseala este satanic. Sigur ca omul cade des, dar de abia dupa mai multe cazaturi vei deveni un calaret de clasa. Nu ramineti in acea stare in care ati cazut, asa ceva este o greseala! Coranul spune “Dumnezeu nu va scihmba pe nimeni care nu vrea sa se schimbe”. Acolo unde este vointa exista si o cale. Mentineti-va mereu scopul in fata ochilor si lucrati pentru atingerea acestuia – astfel aveti succesul asigurat.

A avea succes in spiritualitate nu este chiar atit de greu precum se crede sau cum unii o prezinta. Dar necesita o autocuratire facuta cu multa rabdare, o auto-observare atenta si constienta, precum si inlaturarea cu mare atentie a tuturor elementelor nedorite si a tutror consecintelor acestora. In plus de aceasta noul rasad al spiritualitatii trebuieste hranit si ingrijit la timp astfel ca sa poata creste pe pamintul temperamentului uman.

Aceasta sarcina cade pe umerii fiecaruia dintre voi si sint sigur ca sinteti cu totii constienti de responsabilitatile si obligatiile ce va revin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu